Gradonačelnik Vlahušić protiv struke i građana oko projekta golf resorta na srđu

Objavio: ZF admin18. ožujka 2013.

Jučer (17.3.2013.) je u punoj dvorani kina Sloboda u Dubrovniku u organizaciji inicijative Srđ je naš i Zelene akcije održana tribina pod nazivom “Ekonomski aspekti golf resorta na Srđu.” Na tribini je zaključeno kako nema cost-benefit analize za projekt golf resort na Srđu, te su nepoznati troškovi infrastrukture koju će grad Dubrovnik platiti. Stoga su građani Dubrovnika pozvani da izađu na referendum i glasaju protiv ovog projekta jer nema dovoljno prodataka za informirano odlučivanje o njegovoj korisnosti, a do sad javnosti prezentirani podaci ukazuju na štetnost projekta.

Na tribini su govorili gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, dr.sc. Ivo Kunst s Instituta za turizam, dr.sc. Saša Poljanec Borić s Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar, te mr.sc. Jagoda Munić iz Zelene akcije i predsjednica Friends of the Earth International. Tribinu je moderirao Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Na tribini su stručnjaci izanalizirali sadržaj studije “Utjecaj projekta Golf park Dubrovnik na lokalnu ekonomiju grada Dubrovnika” te na socio-ekonomske aspekte u studiji utjecaja na okoliš za Sportsko rekreacijski centar s golf igralištem na Srđu. Navedeni dokumenti korišteni su kao stručna podloga za postupke u vezi sa Srđem.

U uvodnom izlaganju Gradonačelnik Vlahušić je predstavio projekt Turističko naselje s igralištem za golf prema kojem Grad nemas gubitaka nego samo dobiva. Također je izjavio kako su Studiju utjecaja na okoliš odobrili stručnjaci i da je zaključak da nema nikakvog utjecaja na okoliš.

“Za projekt građani neće ništa platiti iz svojih džepova ni iz gradskog proračuna za infrastrukturu što je bitno u ekonomskom pogledu. Otvaraju se nova radna mjesta, tisuću ili petsto, to ne znam, ali možemo procijeniti prema Babinu Kuku koji ima slične kapacitete. Predviđam 500 stalnih i 1000 sezonski zaposlenih ljudi”, naglasio je Vlahušić.

Međutim, prisutni stručnjaci, a ni građani, se nisu sa njim složili. Dr. Kunst je postavio pitanje: “Treba li Dubrovniku uopće golf? Što je jedinstveni prodajni prijedlog Dubrovnika danas ili sutra? Za razliku od većine ostalih turističkih destinacija, Dubrovnik je UNESCO-va baština! Treba li golf Veneciji? Ne treba! Nije nužan niti Dubrovniku. Uostalom, nije riječ o golf projektu nego o nekretninskom projektu.” Nadalje, istaknuo je da u svrhu profiliranja neke lokacije kao golf destinacije, potrebno je razviti 5-7 golf destinacija na udaljenosti od sat vremena vožnje, jer je smisao ponude za golfere mogućnost da svaki dan igraju na drugom terenu. Također, naglasio je da se infrastruktura za svaki nekretninski projekt treba dimenzionirati po vršnom opterećenju, iako će popunjenost biti svega nekoliko mjeseci, pa je projekt neracionalan i skup te neće produljiti sezonu. Nasuprot tvrdnji iz ekonomskog elaborate da će ovaj project direktno zaposliti 500-1000 ljudi, dr. Kunst je procijenio maksimalno 400 zaposlenika te istaknuo da ne postoji analiza koja dokazuje da je korist ovog projekta veća od štete koju uzrokuje.

Dr.sc. Saša Poljanec Borić, je izjavila kako ekonomska studija potvrđuje trajnu dvokatnost institucionalnog sustava gdje jedna stručna pravila vrijede za neke, a druga za druge. Dokumentacija nelegitimira projekt i nije izgrađena po pravilima struke, što znači da se manipilira javnošću i ukida princip dobrog upravljanja, a ulazak u ovakav projek bez cost-benefit analize je javno-privatni avanturizam.

Jagoda Munić je izjavila kako je samo 5% ulaganja namjenjeno investoranju u golf igralište, a i taj predviđen iznos je daleko iznad uobičajenih iznosa ulaganja u slične projekte. Godišnje se od golf igrališta planira 10% dobiti, pa se postavlja pitanje zašto je igralište za golf proglašeno neisplativom investicijom bez vila i apartmana. U uspredbi s nekim drugim golf igralištima, broj vila po hektaru je i 3 puta veći, što je dokaz da je ovo nekretninski projekt, pod krinkom golfa, te se 240 vila planira raditi u zoni rekreativne, a ne turističke ili građevinske namjen. To je bilo moguće po ukinutom Zakonu o igralištima za golf, ali danas više nije moguće bez prenamjene zemljišta. Ova loša ekonomska studija je uvrštena kao podloga u studiju utjecaja na okoliš gdje je sasvim neopravdano vrlo visoko ocijenjena te je kao takva utjecala na ukupnu ocjenu studije, pri čemu su štete zanemarene, a prenapuhane ekonomske koristi naglašene.

Fotografije s tribine pogledajte ovdje.

---

Ovo je priopćenje objavljeno uz financijsku potporu Europske unije. Za sadržaj priopćenja odgovorna je Zelena akcija / FoE croatia te ne odražava nužno stajalište Europske unije.

O ovim stranicama
U duhu suradnje i zajedništva, Zeleni forum koristi twiki wiki aplikaciju. Stranice je moguće lako uređivati klikom na “Edit” na dnu svake stranice. Isprobati možeš na Sandbox stranici, a pročitaj i kako uređivati twiki stranice. Da bi i ti mogao/la uređivati sadržaj ovih stranica, pretplati se na otvorenu mailing listu, a zatim se registriraj putem ovog online formulara.
Ukratko o zelenom forumu
Ciljevi
- Utjecaj na kreiranje i provedbu politika zaštite okoliša i očuvanja prirode u RH
- Stvaranje trajne platforme za suradnju i okupljanje okolišnih udruga građana/ki i ostalih aktivnih aktera okolišnog civilnog društva
Aktivnosti 
- Pokretanje i koordinacija zajedničkih, kampanja, akcija i projekata
- Informiranje, edukacija i poticanje javnosti na sudjelovanje u procesu donošenja odluka
- Osnaživanje kapaciteta udruga građana za zaštitu okoliša, jačanje njihovih vještina, ljudskih potencijala, tehničke infrastrukture i utjecaja na nacionalnoj i međunarodnoj razini
Ove stranice su nastale uz financijsku potporu Europske unije. Za sadržaj stranica odgovaran je isključivo Zeleni Forum i ni u kom slučaju se ne može smatrati da odražava stav Europske unije.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram