Priopćenje: I ministarstvo uprave protiv izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Objavio: ZF admin25. svibnja 2011.

Povodom izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu o kojima ce se po hitnom postupku raspravljati 25.5. u Hrvatskom saboru, koalicija udruga (Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko - Zadar, Srđ je naš) i mreža Zeleni forum (42 udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske) još jednom izražavaju svoje neslaganje da ovako bitne zakonske izmjene idu u hitnu proceduru bez rasprave te apsolutno protivljenje deseterostrukom smanjenju naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko jer to potiče zemljišne špekulacije i lokalnu korupciju. U privitku se nalazi priopćenje za medije od 17.5. u kojem su detaljno prikazani stavovi udruga vezano uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Iz dokumenta koji je koaliciji udruga anonimno poslan elektronskom poštom očito je da se s našim mišljenjem slaže i sam ministar Davorin Mlakar. Naime, upravo je ministar potpisao mišljenje Ministarstva uprave 14. siječnja 2011. godine o aktualnim izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu prema kojem se zbog prirode ovih zakonskih izmjena protive hitnoj proceduri donošenja zakona te smanjenju naknada za prenamjenu zemljišta sa 100 % na 10 %, sa 50 % na 5 % odnosno s 5 % na 1 % jer su mišljenja da je "time otvorena mogućnost zarade špekulantima koji su kupili zemljište - kao poljoprivredno, a nakon stupanja na snagu ovog zakona tražit će prenamjenu poljoprivrednog zemljišta."

Kontakt:

Tomislav Tomašević, Zelena akcija (098 719253)
Zorislav Antun Petrović, Transparency International Hrvatska (098 719275) 

Mišljenje Ministarstva uprave o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (.pdf; 4,0 MB)

Priopćenje u .pdf formatu

Ovo priopćenje je nastalo u okviru provedbe projekta "Održivo korištenje obnovljivih prirodnih resursa - SURE NaRe" koji financira Europska unija. Za sadržaj priopćenja odgovorna je Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia i ni u kom slučaju se ne može smatrati stavom Europske unije.

Povratak
Ove stranice su nastale uz financijsku potporu Europske unije. 
Za sadržaj stranica odgovaran je isključivo Zeleni Forum i ni u kom slučaju se ne može smatrati da odražava stav Europske unije.
© 1998. - 2022.  Zeleni forum - mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske