Priopćenje: Održana konferencija za medije o konačnom prijedlogu "paketa građevinskih zakona"

Objavio: ZF admin13. srpnja 2011.

Danas (13.7.2011.) je koalicija udruga civilnog društva i eko-udruga okupljenih u mrežu Zeleni forum, održala konferenciju za medije povodom saborske rasprave o "paketu građevinskih zakona" pred Hrvatskim saborom. Na konferenciji su se predstavnici Zelene akcije, Zelene Istre, Srđ je naš, Prava na grad, Eko Kvarner, Transparency International Hrvatska i Ekološko turističko udruženje Šolta usprotivili daljnjoj prostornoj devastaciji Hrvatske koja će se dogoditi ukoliko Hrvatski sabor do kraja tjedna usvoji "paket građevinskih zakona". Hrvatski sabor će do kraja tjedna glasovati o Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (popularno zvan "Zakon o legalizaciji bespravne gradnje") te izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji uvelike pogoduju građevinskom lobiju te vode ka daljnjoj apartmanizaciji i betonizaciji jadranske obale.

Na konferenciji su govorili Jagoda Munić (Zelena akcija i Zeleni Forum), Dušica Radojčić (Zelena Istra i Zeleni Forum), Teodor Celakoski (Pravo na grad), Vjeran Piršić (Eko Kvarner), Zorislav Antun Petrović (Transparency International Hrvatska), Đuro Capor (Srđ je naš) i Zlatko Burić (Ekološko turističko udruženje Šolta). Na konferenciji za medije su predstavljene i detaljne primjedbe udruga na konačne prijedloge ova dva zakona koje se nalaze u prilogu.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

Komentare Zelene akcije i Zelenog foruma na konačni prijedlog "Paketa građevinskih zakona" pročitajte ovdje.

Ovo priopćenje je nastalo u okviru provedbe projekta "Održivo korištenje obnovljivih prirodnih resursa - SURE NaRe" koji financira Europska unija. Za sadržaj priopćenja odgovorna je Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia i ni u kom slučaju se ne može smatrati stavom Europske unije.

O ovim stranicama
U duhu suradnje i zajedništva, Zeleni forum koristi twiki wiki aplikaciju. Stranice je moguće lako uređivati klikom na “Edit” na dnu svake stranice. Isprobati možeš na Sandbox stranici, a pročitaj i kako uređivati twiki stranice. Da bi i ti mogao/la uređivati sadržaj ovih stranica, pretplati se na otvorenu mailing listu, a zatim se registriraj putem ovog online formulara.
Ukratko o zelenom forumu
Ciljevi
- Utjecaj na kreiranje i provedbu politika zaštite okoliša i očuvanja prirode u RH
- Stvaranje trajne platforme za suradnju i okupljanje okolišnih udruga građana/ki i ostalih aktivnih aktera okolišnog civilnog društva
Aktivnosti 
- Pokretanje i koordinacija zajedničkih, kampanja, akcija i projekata
- Informiranje, edukacija i poticanje javnosti na sudjelovanje u procesu donošenja odluka
- Osnaživanje kapaciteta udruga građana za zaštitu okoliša, jačanje njihovih vještina, ljudskih potencijala, tehničke infrastrukture i utjecaja na nacionalnoj i međunarodnoj razini
Ove stranice su nastale uz financijsku potporu Europske unije. Za sadržaj stranica odgovaran je isključivo Zeleni Forum i ni u kom slučaju se ne može smatrati da odražava stav Europske unije.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram