Dopis ministrima i zastupnicima da podrže smanjenje upotrebe pesticida

Objavio: ZF urednik21. travnja 2022.

Udruga Zemljane staze pokrenula je inicijativu vezano za novu uredbu Europske komisije o smanjenju upotrebe pesticida, koja će zamijeniti Direktivu o održivoj upotrebi pesticida. Inicijativu su podržale Udruga Biovrt - u skladu s prirodom, Eco Hvar - Udruga za dobrobit ljudi, životinja i okoliša otoka Hvara, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga za zaštitu prirode i okoliša "Zasadi stablo, ne budi panj!", Zemljane staze, Zelena mreža aktivističkih grupa i Zeleni forum - mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske.

Inicijativa se dopisom 21. travnja obratila ministrici poljoprivrede, ministru gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvu zdravstva u Republici Hrvatskoj, saborskim zastupnicima u odborima za poljoprivredu, zaštitu okoliša i prirode, zdravstva i socijalne politike u Republici Hrvatskoj, te zastupnicima u EU parlamentu i Europskoj komisiji s ciljem da podrže pozitivne prijedloge uredbe te da rade na uspostavljanju održivih sustava proizvodnje zdrave hrane.

Između ostalog, potrebna je podrška obvezujućim ciljevima za smanjenje upotrebe sintetskih pesticida za 80% do godine, te prestanak korištenja do 2035. godine, kao što je zahtijevalo 1,2 milijuna građana Europske unije u Europskoj građanskoj inicijativi Save Bees and Farmers, kako bi se riješila kriza biološke raznolikosti i eliminirala opasnost za zdravlje ljudi te zdravlje prirode i okoliša.

-> Pročitajte dopis poslan ministricama i ministrima, te zastupnicama i zastupnicima - PDF

Povratak
Ove stranice su nastale uz financijsku potporu Europske unije. 
Za sadržaj stranica odgovaran je isključivo Zeleni Forum i ni u kom slučaju se ne može smatrati da odražava stav Europske unije.
© 1998. - 2022.  Zeleni forum - mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske